Πολιτισμός

 

Πολιτισμός

 

Μήθυμνα

Η Λέσβος αποτελεί μοναδικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο, ένα μωσαϊκό του Αιγαίου με πολλά κρυμμένα μυστικά που μαγεύουν τους επισκέπτες της και τον προσκαλούν να τα εξερευνήσει.

Κάθε επίσκεψη στη Λέσβο ξεκινάει από την Μήθυμνα ή όπως ονομάζεται σήμερα τον Μόλυβο. Σήμα κατατεθέν του οικισμού αποτελεί το Κάστρο το οποίο δεσπόζει επιβλητικά στην κορυφή του οικισμού προσφέροντας στον επισκέπτη μια αξέχαστη θέα όπου συνδυάζει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των οικιών του χωριού με το γαλάζιο του Αιγαίου και τα χρώματα των ελαιόδεντρων.

Άντισσα

Παράλληλα η Άντισσα είναι ένα ημιορεινό παραδοσιακό χωριό στα δυτικά του νησιού, περιτριγυρισμένο από πεύκα, ελιές και δάση βελανιδιάς. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το όνομα ανήκε σε μια από τις πέντε κόρες του Βασιλιά Μάκαρα. Η Άντισσα και η Ερεσός είχαν μεγάλη δύναμη στην αρχαιότητα και κυβέρνησαν τη δυτική Λέσβο. Αυτό το όμορφο και παραδοσιακό χωριό ήταν η γενέτειρα του Τέρπανδρου που ήταν μουσικός, ποιητής αλλά και εφευρέτης της επτάχορδης λύρας.

Πέτρα

Περίπου 5 χλμ. μακριά από τον Μόλυβο, βρίσκεται το χωριό Πέτρα, γνωστό για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμά του, την απέραντη αμμουδιά και τον επιβλητικό ηφαιστειακό βράχο ύψους σχεδόν 40 μέτρων, όπου ορθώνεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας Γλυκοφιλούσας, όπου προκαλεί τους επισκέπτες της να ανέβουν τα 114 σκαλοπάτια για να την προσκυνήσουν.

Μανταμάδος

Πόλο έλξης χιλιάδων Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών αποτελεί το γοητευτικό χωριό Μανταμάδος που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού σε μια κοιλάδα, μη ορατή από τη θάλασσα, 37 χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί βρίσκεται το Μοναστήρι του Ταξιάρχη με τη θαυματουργή εικόνα του, το οποίο κατακλύζεται κάθε χρόνο από χιλιάδες πιστούς.

Βατούσα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Βατούσα, ένα από τα χωριά της Λέσβου που προστατεύεται από το νόμο ως παραδοσιακός οικισμός, καθώς διαθέτει υπέροχα αρχιτεκτονικά και σπίτια από πέτρα με την ατόφια λεσβιακή τέχνη του «ροδότοιχου» και κεραμοσκεπές.

Σίγρι

Ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να επισκεφτεί κανείς τη Δυτική Λέσβο είναι το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι. Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα και σπανιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς, σε παγκόσμια κλίμακα. Απολιθωμένοι κορμοί εντοπίζονται διάσπαρτοι σε μια έκταση 150.000 στρεμμάτων εξαιτίας της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Βορείου Αιγαίου πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια, παρέχοντας πληροφορίες όχι μόνο για τα ηφαιστειακά πετρώματα, αλλά και για τη γεωλογική εξέλιξη του νησιού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο